Sarokkanapé

Home Sarokkanapé

Sarokkanapé

A sarokkanapé évtizedek óta az egyik legnépszerűbb bútortípus, amennyiben nappaliról van szó. Napjainkban egyre elterjedtebb a gyerekszobai alkalmazása is.

A sarokkanapé népszerűségének az oka roppant egyszerű. Ez pontosan az a bútor, mely sokféleképpen alkalmazható. Régebben a sarokkanapé elhelyezése, ahogy azt a neve is mutatja, kizárólag a sarkokban volt elképzelhető. Ma azonban már szinte nem léteznek szabályok a lakberendezésben sem, így formabontó módon akár a szoba közepén is helyet kaphat egy sarokkanapé.

Egyesek szerint, ha egy sarokkanapé nem a fal mellett kap helyet, akkor az disszonáns érzést kelt a nappaliban tartózkodók számára, ez azonban nem feltétlenül igaz. Akár térelválasztóként is nagyszerűen funkcionálhat egy ilyen bútordarab, és ha stílusában és színében illeszkedik a nappalihoz, akkor a visszás érzés nem jelenik meg.

Olykor egyszobás lakásokban is alkalmazzák ezt a megoldást, mintegy térelválasztóként elhelyezve a sarokkanapét, mely mögött helyet kaphat az ágy. Ily módon szinte kétszobássá varázsolhatunk egy pici lakást. Legtöbbször azonban nincs is szükség plusz ágyra, hiszen a sarokkanapé típusok nagy része ágyazható, ráadásul elég kényelmes ahhoz, hogy minden éjszakát azon töltsünk.

Sarokkanapé vásárlása előtt

Bár a sarokkanapé szinte bárhogy variálható egy lakás berendezése során, azért nem árt néhány tényezőt figyelembe venni a végleges választás előtt.

Az teljesen természetes, hogy a sarokkanapé formai stílusát és a színét még azelőtt döntsük el, mielőtt elkezdjük az üzleteket végigjárni, illetve az interneten böngészni. Legyen bármilyen széles is a sarokkanapé típusok választéka, ha nincs konkrét elképzelésünk, akkor soha nem fogjuk úgy érezni, hogy megtaláltuk az igazit.

A fentiekben leírtak ellenére még ma is nagyon sokan vannak, akik hagyományos módon szeretnék elhelyezni a sarokkanapét, tehát a sarokban. Ebben az esetben mindenképpen találjuk meg előzetesen a sarokkanapé helyét, majd azután mérjük le mindkét falszakaszt, hogy tisztában legyünk a méretkorlátainkkal. Nem mindegy, hogy mely irányba mutat majd a sarokkanapé hosszanti oldala, hiszen annak a „fő hely”, természetesen a nappali központi része felé kell néznie.

Mindezek után, ha már tisztában vagyunk a sarokkanapé hozzávetőleges formájával, valamint a méretekkel, akkor érdemes a funkcionalitást is megvizsgálni. Gondoljuk végig, hogy szeretnénk-e vendégeket fogadni, akár éjszakára elszállásolni, majd ezek után döntsük el, hogy a sarokkanapé ágyazható legyen-e, valamint mekkora legyen annak fekvőfelülete. Az sem mindegy, hogy mennyire könnyű a sarokkanapé ággyá való átalakítása. Amennyiben gyakorta fogadunk éjszakára maradó vendégeket, akkor ez egy fontos momentum.

A lakásban található tárolóhelyek mennyiségétől függ az is, hogy szeretnénk-e, ha a sarokkanapé ágyneműtartós lenne. Ezeket mind érdemes eldönteni még a válogatás megkezdése előtt.

A sarokkanapé nagyon jó lehetőségeket biztosít, éljünk vele!

Sarokkanapé

  TOP